Iontoforese

Iedereen heeft een beetje vochtige handen en voeten: zonder dat zou u nog geen bladzijde van uw krant kunnen omslaan. Soms is het zweten zo overmatig en hinderlijk (hyperhidrosis), dat het u belemmert in het dagelijks functioneren.

In onze praktijk voeren wij iontoforese met kraanwater uit. U zit daarbij met uw handen of voeten op plaatelektroden in twee bakken met kraanwater. Door de elektroden gaat een zwakstroom: dit is soms voelbaar als een lichte tinteling aan de huid, alsof u in Spa rood zit. Voor de oksels worden sponzen gebruikt. Iontoforese is een behandeling die al ruim vijftig jaar wordt toegepast en bij 75% van de mensen voor vermindering van het zweten zorgt.

In een kuur van gemiddeld vijftien behandelingen van vijftien minuten, drie maal per week, kunt u ontdekken of iontoforese met kraanwater de behandeling is die u van overmatig zweten afhelpt. Daarna kunt u de behandeling thuis zelfstandig voortzetten met een apparaat dat u zelf aanschaft.

Wat u kunt verwachten

De behandeling bij ons in de praktijk is erop gericht om te kijken of iontoforese bij u aanslaat: het is immers jammer als u een apparaat aanschaft dat bij u niet werkt. Iontoforese vermindert de transpiratie. Dat betekent dat u kunt stoppen met de behandeling als de transpiratie zoveel verminderd is, dat deze niet meer hinderlijk is. Bij het totaal stoppen van de behandeling kan de transpiratie langzaam terugkomen, soms niet meer zo erg als deze was. Vaak moet de behandeling af en toe herhaald worden, zo eens in de twee tot drie weken om het resultaat te behouden. U kunt dan overwegen om in plaats van zelf een apparaat aan te schaffen, af en toe een behandeling in de praktijk te herhalen.

Vergoeding

Iontoforesebehandelingen en de aanschaf van een apparaat voor thuisgebruik kan worden vergoed vanuit de Aanvullende Verzekering.